Hyperventilatie onder controle

“Hyperventilatie in de klas”, scholiere Lois zoekt hulp

Sinds het begin van mijn 3de jaar op het vwo had ik hyperventilatie. Ik kreeg daardoor veel moeite met het volgen van de lessen. De plotselinge paniek ontstond vaak zonder oorzaak, terwijl ik rustig in de klas zat. Langzamerhand kon ik de meeste lessen niet meer volgen. Ook naar de gymlessen besloot ik niet meer te gaan, uit angst voor de hyperventilatie. Al vroeg in het schooljaar werd duidelijk dat ik het jaar niet ging halen. Ik moest een keuze maken om het jaar over te doen op 3 havo of vwo. Wat een keuze! Dit alles zorgde ook nog eens voor veel spanning thuis, waardoor ik me op weinig plekken nog echt veilig voelde.

Ik heb op veel manieren gezocht naar een oplossing voor mijn probleem. Vanuit school en mijn ouders ben ik terecht gekomen bij de huisarts, fysio en psycholoog. Hieruit is geen duidelijke oorzaak of oplossing gekomen. Ik ben daarna dus gewoon doorgegaan met de manier waarop het ging; met de vele hyperventilatieaanvallen. Via mijn familie ben ik toen toevallig terechtgekomen bij Annemieke, waarmee ik afgesproken heb om een aantal wandelsessies te proberen.

Je verhaal kunnen delen terwijl er iemand met je meedenkt en tegelijkertijd even buiten zijn, is een wat mij betreft goede combinatie. De oefeningen zetten je aan het denken. Samen waren wij veel bezig met ademhaling en het tot mezelf komen. Hieromheen voelde het toch alsof ik ging hardlopen met een vriendin wat minder druk zette op bijvoorbeeld: het moeten maken van keuzes.

De begeleiding, inclusief de runningtherapie, is voor mij duidelijk een juiste oplossing geweest. Aan het einde van mijn sessies had ik geen last meer van de hyperventilatie. De aanvallen kon ik onder controle houden en na een tijd had ik helemaal nooit meer het gevoel van paniek in de klas.

Ook heb ik er uiteindelijk voor gekozen om naar 3 havo te gaan, zodat ik het voor mezelf iets makkelijker kon maken en ik het volgende jaar zonder problemen zou halen. Hierdoor had ik ook meer tijd voor de leuke dingen buiten school en heb ik alsnog van mijn jaar kunnen genieten.